HSJSO – Fastavals potentiale

Nu til det sidste af Kåres spørgsmål, som faktisk også var det sværreste, og mere end nogen side, er det nok vigtigt at understrege at dette er blot mine holdninger og vilde overvejelser og spekulationer. Spørgsmålet lød:

Hvad er Fastavals potentiale? Kan det vokse til 1000 deltagere hvis de ville? Hvordan?

Hvis jeg husker min Fastaval historie korrekt, som jeg har fået den fra Kristian, så har Fastaval faktisk været oppe over 1000 deltagere, så ja det burde helt klart være muligt. Jeg tror jeg under en snak med Skove faktisk fik af vide, at Fastaval bevidst ikke er ude og annoncere ret meget om sig selv, fordi der i flere år simpelthen ikke var plads til flere folk en vi var, pga. skoleforholdene. Så oveni det er der måske også lige frem en måde at øge deltager antallet på, hvis vi ønsker det.

Nu risikere jeg at træde nogen over tæerne, men så vidt jeg ved, så er der ikke en kommunikationspost i bunkeren, og jeg tror en minimal mængde af Fastavals budget bliver brugt på markedsføring. Så jeg tror, hvis vi virkelig ville, kunne vi gå meget mere aggressivt tilværks og gøre opmærksom på vallen steder, som vi nok ikke gør så meget lige nu.

Og et målrettet arbejde med at afkræfte nogle af de fordomme, der er om Fastaval, ville helt klart også hjælpe med at tiltrække flere folk. (Så som: der er ikke nok live, og det hele er sådan noget avantgarde eksperimenterende noget, som ikke er for os normale rollespillere.) Så ja Fastaval kan vokse til 1000 og mere, og jeg tror ikke engang, at det er umuligt at opnå, det kræver bare en meget målrettet indsats.

Det mere interessante spørgsmål er, hvad er Fastavals potentiale udover deltagerantal? Skal vi være en international festival for cutting edge rollespil eller skal vi være en lokal/national festival der tiltrækker unge og ad den vej skaber flere unge rollespillere. Det er i hvertfald en konflikt jeg har set nogen forsøge at optrappe. En slags ny udgave af eliten mod pøblen, nu blot de internationale mod de unge.

Og det synes jeg er en fjollet konflikt, for at sige det rent ud. Skønheden ved Fastaval er netop dens rummelighed. Der er plads til alt, jo det nyskabende rollespil fylder meget, men der er også plads til et internationalt fokus, et fokus på unge, et fokus på brætspil et fokus på figurspil selv et fokus på magic og oldschool rollespil så osm pathfinder. Og jeg synes, at en af de ting Fastaval skal have ros for at have gjort de sidste par år, er at skabe et omfavnede format uden at midste sin ægtehed.

En del af succesen er vores gørokrati, der sker kun de ting, som folk gider laver, og de folk som gider lave ting, er dem som bestemmer. Det gør, at hvis nogen siger, vi skal have mere pathfinder, så er svaret, fint fantastisk ide, står du for det? Vi er blevet gode til at støtte op om nye initiativer. Og selvom der stadig sker fodfejl, så bliver vi bedre og bedre til det.

Så det tror jeg er Fastavals potentiale, at blive stedet, der kan rumme, at folk kommer med fede og vilde ideer, der vil være fedt for en større eller mindre del af miljøet. Alt der sker på Fastaval skal ikke tiltale alle, men det skal tiltale nogen, og være fedt for dem. Det tror jeg vi er rigtigt tæt på at være, det næste bliver så at gøre endnu mere opmærksom på at vi er det, og måske gøre det i nogle miljøer, der ikke ved vi er det.

Det var min ramblen, nu skal I så fortælle mig, hvor og hvor meget jeg tager fejl.

4 thoughts on “HSJSO – Fastavals potentiale

 1. Kåre Murmann Kjær

  Det er skægt som man kan forstå og svare på mine spørgsmål på forskellige fronter. Jeg er lidt pinlig over hvor dårlig jeg har været til at præcisere dem.

  Hvis man skal udvide fastaval er der flere “fronter” der skal tages i betragtning:
  – Deltagerbasen (er der potentielle deltagere nok? Hvordan kan man skaffe dem?)
  – Arrangørbasen (er der arrangørkræfter nok? Hvordan kan man skaffe dem?)
  – Logistikken (Hvad med location, mad, pris, transport, osv.? Hvordan skal det laves?)

  Af de to var deltagerbasen egentlig ikke den jeg var mest interesseret i (mest fordi jeg var kommet frem til noget der minder om det du skriver – nemlig at jeg tror potentialet er derude, hvis man gør en indsats for at lave lidt PR) – det var faktisk de to andre. Men det fremgår jo på ingen måde klart af mit spørgsmål, og jeg kan også godt forstå, hvis det ikke er din force.

  Men hvis der er nogle andre der har nogle bud på de to andre områder, så er jeg meget interesseret.

  Svar
  1. Simon James Pettitt

   Uha der skal vi snakke med nogle helt andre end mig. Men måske man kunne overveje at få et gæsteindlæg fra dem bag scenen, der ved meget mere om det end mig.

   Men det er den store ubekendte og noget alle frivillige organisationer kæmper med. Hvordan skaffer vi flere arrangører?

   Og jeg ved, at det er noget Fastaval også kæmper med, se bare på Banketten i år, den var vær ikke blevet til noget, pga manglende ansvarlig (igen highfive til Johs for at tage den iøvrigt).

   Men med det sagt, så synes jeg faktisk, at Fastaval er overraskende god på dette område. Om ikke andet fordi, vi har nu levet i 25 år, og udvikler os stadig, og har pt. overlevet flere generationsskift.

   Jeg tror faktisk at Fastaval har gang i et generationsskift netop nu, og det virker til, at man er meget proaktiv der. Blandt andet er scenarieansvarlige, banketansvarlige og general til 2013 allerede på plads. Det er ret imponerende.

   Og det tyder på, at løsningen er det samme som ved PR: at bruge kræfter på det og være ude i god tid. Endelig tror jeg, at en af succeskriterierne bag Fastaval er det Gørokrati jeg nævnte. Hvis man vil noget på Fastaval, får man lov til det. Det åbner op for at folk kan lave noget for vallen, som måske ikke er så krævende og af den vej gradvist blive mere erfaren og i sidste ende klar på og lyst til at være arrangør, bunkermedlem og til sidst general.

   Som sagt skal vi blive bedre til det, og det er sådan jeg tror vi skaffer folk. At indgangen til at arrangere det man nu selv har lyst til skal være så let som mulig.

   Svar
   1. Morten Greis

    En ting jeg savner fra Fastaval er noget så banalt som reklamer. Hvor er plakater og flyers henne? Kun de, der kender Fastaval i forvejen, ender med at være dem, der tager på Fastaval. I nogle af de kredse, jeg bevæger mig i, kan jeg se, at FV er helt ukendt, og der er ganske vist både en FB-side og en hjemmeside, men uden en flyer eller en plakat til at oplyse folk om disse to, bliver det let at overse FV.

    Svar
 2. Simon James Pettitt

  Morten: helt enig! Med QR kodens mirakel er vejen fra sådan en flyver til aktivt at tjekke os ud blevet endnu bedre. Vi kan måske lære noget af Bifrost der. Der har de sidste par virkeligt været ude, og være tilstede på alle conner og andre samlinger af rollespillere. Det burde Fastaval også være.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *