Fotoarkiv på Fastaval

Sidste år kaldte jeg mig for sjovt Fastavals uofficielle hoffotograf, og nu modtager jeg med jævne mellemrum mails fra folk, der åbenbart har taget det seriøst, og spørger om jeg kan skaffe hint og dit billede, eller om jeg lige kan finde tre fire gode billeder til en pressepakke, (ja Kristian, jeg skal nok finde nogle billeder til dig, eller du kan kigge her, og sige, hvilke du vil have).

Jeg har det sådan set fint med rollen, ellers ville jeg jo ikke have kaldt mig selv det. Jeg er på ingen måde den bedste, eller bare middel fotograf i miljøet, der er virkelig nogle gode folk derude. Men jeg tager billeder af Fastaval, og har et rimelig godt overblik over, hvem der ellers gør.

Så jeg har ikke noget imod at agere fotocentral/hoffotograf for Fastaval. Men så synes jeg at det skal sættes i system. Jeg synes der skal ske to ting:

1: Fastaval hjemmeside, skal have en pressefoto del, hvor folk udefra kan downloade billeder i god kvalitet, som viser de forskellige sider af Fastaval. Gerne løbende opdateret, så billederne fra nyere valler.

2: et internt og meget større billedarkiv, med et solidt udvalg af de bedste billeder, af alle de forskellige aktiviteter og elementer af Fastaval. Igen skal billederne være af så god kvalitet, at de kan bruges af alle. Og gerne sorteret efter enten kategorier, og måske ligefrem en historiskafdeling, med en sortering efter valler. Det kan måske ordnes med en taging funktion, så et billede både tagges Kiosken og Fastaval 2001, så kan men selv vælge, hvad for en sortering man vil have.

Det er noget, jeg har haft lyst til at lave før, men jeg var usikker på, om der var et behov, som retfærdiggjorde, at lægge den mængde arbejde i det, som der kræves, (en forsigtighed, jeg har fået efter at have brugt meget energi på FastaMorgen, blot for at finde ud af, at der egenlig ikke var et behov for produktet). Men det kan jeg se der er nu. Det ville jo være meget nemmere for hjemmesidefolk, presseansvarlig og andre, hvis de ikke skulle maile mig, men blot kunne hente billederne ned fra en hjemmeside, og iøvrigt selv browse rundt blandt dem.

Jeg vil gerne stå for sådan en side, det kunne være sjovt. Men jeg vil ikke stå for den, hvis ikke ledelsen vil have det, eller uden at det er besluttet/godkendt fra central side af, hvordan sådan en side skal laves, og hvor den skal have hjemme. Der er flere muligheder:

Det kan være en underside på Fastaval.dk, det er praktisk, fordi så er billederne på hovedsiden. Det vil dog kræve, at jeg har adgang til at redigere den side, fordi jeg gider ikke skulle være afhængig af, at det er en anden der ligger billederne op. Det er også en ulempe, fordi Fastaval.dk er så omskifteligt, den har været lidt ens de sidste per år, men hvem ved, lige pludselig bliver siden redesignet på ny, af en eller anden ildsjæl, og så er hele siden væk.

Jeg synes Fastaval.dk skal have et lille udvalg af billeder, som er frittilgængeligt for pressen og andre, men den skal ikke huse et større billedarkiv. Det efterlader spørgsmålet, om hvor så. Der findes jo nogle gode billede sider der ude, googles picasa, flickr, det er en mulighed, fordi, de jo så at sige er indrettet til formålet, og vil kræve mindst arbejde at vedligeholde. Men det giver også mindre frihed til at bestemme, hvordan det skal se ud og hvordan sorteringen skal foregå, fordi det bestemmer de, og det er noget som løbende ændres.

Endelig kan man lave en helt seperat side, kun til det. Enten fra bunden, eller ved at bruge et cms system så som WordPress, eller en af de mange wiki-skabelon sider, der findes. Det vil kræve meget arbejde, og vil nok alligevel ikke helt tilfredsstilende kunne implementere en tagfunktion alligevel.

Skulle jeg bestemme, ville jeg nok, efter hurtigt at have kikket på de to store fototjenester hælde mod flicker, selvom det gør ondt i mit picasahjerte. Men siden Google har forenet picasa med Google+ er det blevet en social tjeneste og, så vidt jeg kan se, er muligheden for tags helt forsvundet. Deres fokus er nu på at vise, hvem der er på billedet, ikke hvad billedet er.

Der er flicker mere en ren billedetjeneste, hvilket nok er mere egnet. Det jeg ikke helt kan gennemskue, er om man kan vælge, hvilken kvalitet billederne er i, og om man kan sætte det sådan, at andre kan hente billederne i samme gode kvalitet. Det vil kræve mere undersøgelse, eller at en, som har forstand på det fortæller mig det, (hint hint).

Jeg hælder generelt mod, at bruge en online fototjeneste. Min tanke er et oprette en FastavalFoto profil, og så lade den være central for billeder. Grunden er, at hvis jeg blot opretter en personlig profil, så bliver det svært at overdrage den, når jeg en dag ikke gider mere. Så kan jeg blot give den profil videre, og overtageren kan fortsætte med at bruge den. Det betyder også, at jeg kan gide kodeordet, til andre, som også gerne vil lægge billeder op, så de slipper for at skulle sende dem til mig.

Men det er kun de billedetjenester jeg kender, er der andre der kender en anden løsning, som bedre kan understøtte vores behov, så giv endelig lyd.

Som jeg ser det, er vores behov følgende:

Let at betjene, altså hurtigt at ligge billeder op, tagge og kikke rundt i. Så man både spare tid med at få billederne online, og tid, når man skal lede efter dem.

Høj kvalitet af billeder, man skal kunne lægge billeder op, med høj opløsning, og i god kvalitet, og siden må ikke komprimere dem, så ledes at billeder der, skal kunne bruges både online og i print. Helt fantastisk ville det være, hvis man selv kunne bestemme, hvilken kvalitet de hentes ned i.

Mulighed for, at alle kan hente billederne ned i den kvalitet de har brug for. Det skal ikke kræve en konto eller kode ord at hente billederne ned. De skal fri kunne benyttes af dem, der nu har behov for det, (selvfølgelig med fotografens navn, vi vil ike udnytte folk her.)

Hvad synes I? Kender I en helt tredje billedetjeneste jeg skal tjekke ud? Kan flickr, alt de jeg efterspørger? Skal vi overhoved gør det på den måde? Skal vi overhoved gøre det, eller er det spild af tid og kræfter? Tager jeg helt fejl og skal det gøres på en helt anden måde? Sig det!

Det er min plan at snakke med bunkeren og bestyrelsen om denne ide, som sagt vil jeg ikke gøre noget uden deres støtte og godkendelse, men jeg vil vente til efter Fastaval, fordi de har rigeligt andet at tænke på lige nu. Men derfor ville jeg dele mine tanker med jer, og få jeres inputs, så vi får den bedste løsning muligt.

Og hvem ved, hvis det virker godt, kunne man overveje, om man skulle begynde at lave et centralt rollespilbillede arkiv for flere conner og andet. Men lige nu starter jeg med, at have fokus på Fastaval, fordi det kender jeg.

7 thoughts on “Fotoarkiv på Fastaval

 1. Frederik J. Jensen

  Et fotoarkiv for Fastaval lyder som en fin ide – med en “pressepakke” til download af billeder i god kvalitet og i høj opløsning.

  Sørg for at der bliver styr på licens så at folk, der leverer billeder, også accepterer at de bliver brugt diverse steder uden at man nødvendigvis skal have fat i fotografen hver gang. Der skal sikkert også være styr på at de folk, der evt. kan genkendes på billederne, accepterer at de bliver brugt.

  Sig til, når du har fundet en måde at gøre det på.

  PS: Der bør også laves et billede af en standard-otto.

  Svar
  1. Simon James Pettitt

   Ja de billeder som bruges som en del af presseparken der skal fotograf og alle på billedet har givet sit ok.

   Jeg rykker nok ikke på noget, før efter Fastaval.

   ps: det er en god ide, det skal der helt klart. Men det må vel findes, den Otto der var på forsiden af Siden-Saxo så ret standart ud.

   Hvem har taget det billede mon?

   Svar
  1. Simon James Pettitt

   Det er også det jeg hælder imod, fordi picasa simpelthen er for integreret i google+ så tak for inputtet, det underbygger kun min erfaring. Har du nogle gode tips til, hvordan du som Journalist, gerne vil have et pressebilledearkiv bygget op? Skal de være som en downloadelig pakke, eller et arkiv, hvor man henter et billede ad gangen, og hvor mange billeder bør der være?

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *