Rollespil for folkeskolen overblik

Som del af den nye folkeskolereform er der noget, der hedder den åbne skole, (mener jeg det hed) i hvert fald går det ud på, at skolerne skal sammen med lokale interessenter tilbyde forskellige forløb for eleverne, der ligesom bryder med normal undervisning og giver en speciel men undervisningsrelevant oplevelse. (Igen sådan som jeg har forstået det). I Horsens har man valgt at lave et samlet samarbejde, hvor kommunen koordinere en række tilbud fra forskellige aktører i byen og sender disse tilbud til skolerne. Komediehuset er selvfølgelig med i dette, men lederen Jan stod med det problem, at det de har tilbudt indtil nu, var svært at gøre så undervisningsrelevant, som loven kræver. Man skal kunne sige at dette forløb hjælper med lige netop det fag og det område med de og de ting. Effekten skal kunne dokumenteres.

Det var ind i denne problemstilling min mail med “hey I lyder seje, må jeg være med” som jeg omtalte i dette indlæg dumpede ind. Og Jan greb straks muligheden, til at hyre mig ind. Fordi han kunne se, at rollespil var langt bedre egnet til dette, der er det lettere at dokumentere, hvad effekten har været, (mener jeg i hvert fald). Så han har bedt mig om at designe to undervisningsrollespil, et til 4. til 6. klasse og et til 7. til 10. klasse og det er jeg så igang med nu. Faktisk er jeg ret langt, i fredags mødtes jeg med en folkeskolelære og har fået en aftale om spiltest med hans klasse, nu skal der bare dato på.

Jeg er væsentligt længere med det til de ældre end det til de yngre, og det vil hurtigt blive klart hvorfor. De to scenarier hedder:

Journalisterne – Dage der ændrede verden
Dem der kender til mine scenarier vil måske kunne regne ud, at Journalisterne, er en omskrivning af mit livescenarie Hotel Commodore. Det bliver selvfølgelig skåret ind til benet, men formatet er det samme, man spiller journalister sendt ud til en af verdens brændpunkter. Man skal dække begivenhedernes gang. Man spiller live på det hotel man bor, og planlægger dagens opgaver, man drager så i felten med en kilde og spiller bordrollespil, om hvad man oplever. Endelig vender man hjem, og skriver sin artikel igen i live. Ideen er, der kan udvikles en række pakker, der handler om hver sin historiske begivenhed, men i første omgang handler det om Berlinmurens fald. Jeg vil skrive mere om scenariet i et separat indlæg

En dag i middelalderen
Hvis du tænker, det var da en vag title, især når man tænker på, at middelalderen er en meget lang periode, så har du helt ret. Det er en arbejdstitel og lidt noget jeg hev op af hatten på stedet, da vi med meget kort deadline, skulle sende to forslag til kommunens udvalg. Siden er jeg kommet lidt længere med ideen. Jeg vil gerne tage udgangspunkt i den lokale historie, så det på den måde blive relevant. Det skal være mere en oplevelse der sætter tanker i gang blandt de unge, om hvor anderledes og hårdt livet var dengang. I næste uge skal jeg mødes med en arkæolog fra Horsens Museum for at lærer mere om den lokale historie. (En anden grund til at vælge middelalderen er også fordi Horsens gerne vil profilere sig på dette punkt.) Endelig arbejder jeg med en fortælleteknik lidt lånt fra Drengen og mælken, hvor jeg sætter scener og fortæller, hvad der skal ske, og så lader eleverne spille disse ud, og rollerne går på skift via simple rekvisitter. Men det er igen meget afhængigt af, hvad jeg faktisk vælger at det skal handle om.

Men samlet er det rigtigt spændende at arbejde med, lidt ærefrygtindgydende, fordi alle jeg fortæller om det til bliver vildt begejstrede, så må vi se om jeg kan leve op til deres forventninger.

Tips, tricks, tanker, ting jeg bør læse osv. modtages gerne. Og skulle du arbejde på eller kende til en skole, som kunne være interesseret i at købe et af disse forløb, så send endelig en besked til min mail:

simonjamesp@gmail.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *