Musik til karakterskabelse

En af ideerne i Den Russiske Svane, mit næste Fastaval scenarie, (har jeg endelig besluttet mig for) er at bruge musik som inspiration. Jeg ved ikke, om det skal være et usynligt værktøj endnu. Altså om musikken skal bruges som inspiration kun til mig, eller om det også skal indgå som aktivt element i scenariet.

Baggrunden for ideen er, at der er nogle musikstykker, som kickstarter min fantasi i en sådan grad, at jeg får nogle meget tydelige og skarpe tanker og billeder. Ved at bruge dem til for eksempel karakterskabelse, vil jeg prøve at få nogle lidt anderledes roller frem end jeg normalt ville.

Processen ved er således:
Jeg hører et nummer og tænker det passer meget godt til en af de personer, jeg har tænkt på. Så fastsætter jeg det nummer til den person. Men de fleste længere musikstykker har flere stemninger i sig, de rigtigt gode er utroligt kompliceret. Et eksempel på dette er Holts ”Mars, The Bringer og War” (som jeg i øvrigt regner med at bruge). Det er ikke bare de truende violiner, der er i begyndelsen af nummeret, der er også heltemod, frontale angreb og tragedie gemt i det. Det skal der være, nummeret skal indfange krigens sjæl.

Den rolle jeg har valgt at binde det nummer til er den unge revolutionær, som er forelsket i hovedpersonen (et referat af scenariet kommer senere). Men havde jeg skrevet ham uden, at have dette nummer i baghovedet, var han nok blevet ret ensidet (hvilket mine roller har en tendens til, roller er mit svage punkt.) Men nu er jeg ”tvunget” til at lytte til nummeret, og det vil give ham flere sider, og sider som er i konflikt med hinanden. Hvilket er meget realistisk, fordi sådan er vi alle bygget.

Nogle numre er ensidet, men stadig flotte. Et sådan et er for eksempel Cranberries ”Zombie.” Det er meget den samme hårde rytme der dominere hele vejen igennem. Disse numre egner sig mere til scener, som skal være meget mere koncentrerede og fokuserede end roller.

Det er en ret mærkelig proces, fordi jeg ikke kan fremtvinge fremgang. Jeg kan høre en masse musik, men jeg ved aldrig, hvornår jeg støder på et nummer, der påvirker mig så meget, at det kan bruges. Desuden er der nogle numre, jeg må skære fra, fordi de er for velkendte, og derfor risikerer at vække nogle uønskede associationer. Et sådan nummer er alt fra Star Wars, som jeg faktisk gerne ville bruge, men der er bare lidt for meget lyssværd over alt musikken der.

Ind til videre har jeg fundet et nummer til:

Hovedpersonen balletdanseren. Det er nummer 17 fra Svanesøen, jeg ved ikke, hvad det hedder. Men det er det man ville kunne kalde for temanummeret. Dette nummer bruger jeg også til at beskrive hele scenariet sjæl, det kan desuden også bruges til at forklare den spændingskurve denne tragedie i tre akter kommer til at følge, pudsigt nok.

Hovedpersonens kvindelige danselærer, som til min overraskelse pludselig blev jøde, da hendes nummer viste sig at blive temaet fra Schindlers liste. (Dette er dog ikke et sikkert valg endnu, da nummer måske falder for samme fejl som Star Wars.) Jeg valgte dette nummer fordi det passede til den lidt triste person, jeg regner med hun bliver. Men der lå så mange tanker om holocaust i det nummer at jeg tænkte: hun skal være jøde. Og det lagde pludselig op til nogle helt nye konflikter i gruppesammenhængen.

Derudover har jeg som nævnt fundet noget til Den unge revolutionere elsker. Den jeg mangler er den ældre adle og zar loyale mand, som er gift med balletdanseren. Hvornår det nummer pludselig dukker op er uvist. Med hensyn til biroller og scener, har jeg besluttet mig for, at det ikke bliver gennemført. Der vil jeg tilknytte nummer, hvor jeg finder et passende nummer.

Om musikken så bliver en aktiv del af scenariet, ved jeg ikke. Det kunne på den ene side være fedt at have et soundtrack til mit scenarie. På den anden side risikerer jeg, at spillederen eller spillerne ligger noget andet i musikken end jeg gjorde.

Næste gang vel jeg enten forklare mere om scenariet sådan konkret, eller forklare om hvordan jeg vil bruge aktantmodellen som endnu et element i min historie. Hvis der ellers ikke dukker andet op.

2 thoughts on “Musik til karakterskabelse

  1. Pingback: Musik og følelse i rollespil « Simons scenarie sludder

  2. Pingback: Hvad skal jeg skrive næste gang? II « Simons scenarie sludder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *