Media Hack Days – droner, quizzer og journalistikkens fremtid

I weekenden var jeg til Media Hack Days 2014, et koncept der kun for nyligt er kommet til Danmark. Det går i bund og grund ud på at “hacke” medier og nyhederne og finde nye måder og bud på, hvordan journalistik og medier kan behandles i fremtiden. Stort og luftigt, men måden det gøres på er det der giver effekten.

Arrangørerne inviterede groft sagt to slags mennesker: hacks (journalister) og hackers (programmører, designere osv.) Ideen er, at normalt er disse grupper adskilte, taler hvert sit sprog og er begge dybt optaget af deres dag til dag opgaver. Men nu skulle disse to grupper altså mødes over en weekend og løse journalistikkens problemer.

Igen meget teoretisk lydende, men det var ligesom den bagvedliggende motivation. Men magien opstod i, hvordan det blev gjort. Der skal gå stor ros til arrangørerne og især energibomben Lasse Chor. Han og de andre formåede via en fjollet og simpel start, og simpelthen via deres sprogbrug, at få de korslagte arme åbnet op og akavede fremmede mennesker til at snakke med alle på kryds og tværs.

De skabte en stemning af åbenhed af ja-sigen og af spontanitet. Som rollespiller er det jo noget jeg er vant til, men det er ikke en sindsstemning, jeg har set trukket så effektivt frem i folk, der ikke er bekendte med rollespillets opvarmnings teknikker og uskrevne spilleregler.

Folk kunne komme med ideer til store og små projekter, man kunne arbejde på i løbet af weekenden, men mange af ideerne opstod også i løbet af selve introduktions tiden. Der var nogle gode opvarmningsøvelser, der ligesom viste os at intet var for skørt til ikke at kunne finde et eller andet brugbart i det.

Blandt andet blev vi delt op i grupper og fik to tilfældige ord og udfra disse skulle vi komme på et brugbart forretningskoncept på kun fem minutter. Det blev selvfølgelig meget gakket og sært. Men faktisk var der en af disse spontane projekter, der endte med at blive nogens hovedprojekt og der faktisk vandt WTF prisen. En af de andre ideer, som faktisk blot var en side ide, var så tosset og perfekt, at en programmør straks satte sig ned og bragte den til live: dinoipsum.com

Med denne øvelse fik vi åbnet op grint meget, man fik eksempler på, hvad der kan lade sig gøre. Næste skridt var, at folk kunne komme op og på et minut præsentere deres ide, som var alt fra: gamify the news til droner! vi skal lave noget med droner! (Som en anden inspiration fik vi stillet en masser lækker tek. til rådighed, blandt andet to droner.)

Da først de allerede mere eller mindre klare ideer var præsenteret holdte vores sprechstallmeister Lasse ved og fremtvang flere ideer, blot ved opfordre selv de mest løse ideer til at springe op. Jeg selv deltog ydmygt med den meget løse ide om, hvad med at kigge på dem, der faktisk tjener kassen på nettet, så som datingsites, og in apps stores, (som Farmville og Hayday) og overveje om vi i mediebranchen kan lære noget af, hvordan de gør, ja meget løs ide jeg ved det.20140502_215839

Derefter blev hver ide groft beskrevet på et stykke papir hængt op på en væg, så fik vi alle tid til at kigge på dem og måtte (med post-its) stemme på tre forskellige ideer. De ideer med flest stemmer (jeg fik 1 yay) blev taget ud og så skulle deres idemænd (m/k) danne hold ud fra alle os andre. Så vi minglede rundt snakkede med folkene bag hver ide. Man prøvede både at finde en ide man vil arbejde på, men den enkelte ide skulle også have den rette sammenhæng af kompetencer. Dette var noget kaotisk, og kunne måske godt have været styret lidt bedre. Da alle havde fundet et holdt satte man sig ned og gik i kødet på sin ide.20140502_222914

Jeg endte i gruppen, der ville arbejde på, hvordan droner kunne bruges i medierne, dog med det benspænd, at vi ikke bare ville bruge dem direkte, men se hvilke muligheder, der opstod når vi også udnyttede, at dette jo handlede om at hacke eksisterende muligheder. Så hvis vi begyndte at programmere dronerne hvilke muligheder opstod så?

Det brugte vi fredag aften på at snakke løst og fast og frem og tilbage om. Mange forskellige muligheder blev vendt og drejet. Man kom virkelig ud i krogene, og det var for mig en fed process, at snakke og ideudvikle uden at være for fokuseret på, at nu skal vi se at vælge noget og komme videre, det kunne vi altid nå i morgen. Til sidst havde vi en nogenlunde konkret ide, og så tog vi fri.

Alt dette var blot fredag aften og kl. 1 kørte jeg træt men mæt hjem til Horsens, (det foregik på CCIs hovedkvarter i Højbjerg, Aarhus.) Næste dag, efter alt for lidt søvn vågnede, jeg før vækkeuret, hovedet allerede summende med tanker om opgaven og projektet.20140503_123154

Lørdag blev brugt på at præcisere vores projektet mere og med at opdage en hulens masse problemer med vores ide, både teknologiske og bureaukratiske. Teknologisk fordi de droner, vi konkret sad med, ikke kunne det, vi vidste mere avancerede droner kunne og bureaukratiske fordi, de gældende regler for droneflyvning i Danmark stort set udelukkede vores ide.

Så vi traf beslutningen om, at lidt se bort fra disse ting, og både arbejde med, hvad kunne vi, med det vi havde, og hvad kunne vi se som perspektiver med bedre teknologi og måske tilladelser, som kunne komme ud over de restriktioner, der pt. findes på droneflyvning. (Hvis der begynder at opstår virksomheder med baggrund i droner, kunne man forestille sig, at der vil blive skelnet mellem privat- og erhvervsflyning. sådan er det i hvert fald i USA)

Men samtidig med vores arbejde, var der jo syv andre gruppe igang omkring os og noget af det mest spændende var i pauserne at snakke med disse, høre hvad de arbejde med og hvad deres problemer var og sparre med dem og lytte til deres råd til os. Denne kreative udveksling af tanker og input var noget af det, jeg bedst kunne lide ved dagen. Men nu elsker jeg også positiv og udbytterig sparring. Min yndlings sætning er: “ej hvor fedt, det havde jeg slet ikke tænkt på, tak for det!” Hvad enten den kommer fra mig selv eller en jeg snakker med. Og den blev brugt ivrigt over weekenden.20140502_234656

Kl. otte lørdag aften var der en demo session. Kort sagt blev hver gruppe bedt om at lave noget, der på en eller anden måde præsenterede deres ide og så sætte en eller to af deres gruppe til at stå for denne præsentation. Alle andre kunne så bevæge sig rundt blandt de andre grupper og høre og se, hvad de arbejde med, lave brugertest og komme med indspark og benspænd.

Det var mit indtryk at denne proces havde stor betydning på mange punkter. Både på måden jeg lige beskrev med den generelle snak, men også fordi at ens ide blev udsat for virkelighedens hårde øjne, flere brugte muligheden til at teste deres produkt på folk og få input på den måde, og desuden fik man både nye argumenter for og imod sit projekt.

Efter denne session arbejde nogle videre, andre hyggesnakkede og vores gruppe, fordi vi følte os ok med tog fri, og jeg og dejligt tidligt hjem (kl 23 waow hele to timers mere søvn.) Jeg prøvede at spare lidt på min energi, pga. det jeg laver nu, nemlig fire ugers praktik på Østerskov Efterskole, verdens eneste efterskole for rollespil, og ja det skal jeg nok også skrive om.20140502_234656

Søndagens fokus var pitchen. Alle grupper skulle præsentere deres produkt for os andre og en gruppe dommere på fire minutter efterfulgt af tre minutters spørgsmål fra dommerne. Derefter ville tre præmier blive delt ud: en WTF pris til den mest sære out there tænkende ide, en generel vinder, altså bedste projekt og endelig en Guardian pris, fordi den engelske avis The Guardian havde sendt to medarbejdere, samt givet adgang til deres store API (google it, jeg har stadig ikke helt styr på det, noget med store mængder data og muligheden for at arbejde med det.) Og den gruppe, der bedst og mest kreativt udnyttede denne data ville vinde en speciel Guardian pris.

Det var her det hele blev samlet til en færdig pakke, og da vi havde samlet op på vores projekt, var jeg ærlig talt overrasket over, hvor klar og færdig den stod. Og jeg blev igen og igen overrasket over, hvor langt de forskellige grupper var nået med deres projekter. Flere kunne præsentere færdige apps og website plugins. Det bliver spændende at se, om nogle af dem udarter sig til færdige virkelige produkter, jeg håber det virkelig. Især dem der vandt (hint, hint.)

Det var min lille write up af Media Hack Days, jeg håber det har givet lidt indput til, hvad det går ud på. Det er mit indtryk, at de vil gøre det igen, og hvis de gør, tager jeg til det, og jeg synes også du skal. Når de påstår, at alle kan bidrage, så lyver de ikke, selv en ydmyg arbejdsløs journalist/rollespiller som mig.20140502_233826

Har du spørgsmål til dagene eller noget jeg ikke har beskrevet ordentligt, så sig endelig til, og jeg skal svare efter bedste evne.

2 thoughts on “Media Hack Days – droner, quizzer og journalistikkens fremtid

  1. Kim Svendsen

    Hej Simon – fabelagtig beskrivelse af eventet, tak for det! Media Hack Days var for mig noget af det mest kreative og nytænkende jeg længe har været med til, og det var en kæmpe fornøjelse at være sammen med jer alle sammen i 3 intense dage. Også stor respekt til jeres drone-projekt! Jeg kan godt lide at I valgte at tænke fremad og udenom alle reglerne og bare fokuserede på hvad der kunne være optimalt hvis ikke lovgivningen stod i vejen – det er det “hacking” går ud på: At drømme en løsning frem og se hvor langt man kan drive den på 3 dage. Godt gået – håber at se dig igen hvis vi gentager successen næste år.

    Mange hilsner
    Kim Svendsen, CCI

    Svar
  2. Simon Pettitt Forfatter

    Hej Kim – Jamen hvis I laver det igen, og jeg kan den weekend, så kommer jeg helt klart. Link endelig til denne post, hvis du har brug for at vise, hvad en deltager havde af oplevelse.

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *