Som lovet er her den snak omkring læsning af scenarier som Danny Listen skabte. God læsning.
Peter Fallesen “Bedste formidling” nominerede
Michael Erik Næsby PF har ret. / Ideerne og indholdet må man selv komme med, men formidlingen er et håndværk, der kan læres.
Elias Helfer Jeg er et eller andet sted meget enig med Peters (første) kommentar. Af de grunde Næsby lige har sagt, og som jeg var ved at formulere.
Peter Fallesen Enig med MEN. Min egen erfaring som både forfatter, designer og læser er, at for hver dårlig idé er det fem-ti gode ideer, der formidles dårligt.
Elias Helfer …hvilket vel er grunden til at man skal lære af de bedste formidleres måder at formidle deres ideer?
Troels Ken Pedersen Det kommer vel også an på hvad man/Danny mener med “forfatter”? Om det er selve det nitty gritty i tekst, opsætning osv. eller også det, man prøver at formidle?
Danny Meyer Wilson Altså hvis spørgsmålet var, hvordan bliver danny en bedre forfatter, har Peter jo o så ret, da man typisk ikke kan forstå hat af min scenarieformilding. Men jeg tænkte nu mere på design delen…
Danny Meyer Wilson som er det Troels snakker om
Troels Ken Pedersen I så fald står jeg ved min anbefaling.
Max Møller Jeg synes også der er en række scenarier, man skylder sig selv at læse, fordi de viser forskellige aspekter af, hvad rollespil kan. Det kan både være i indhold og spildesign.
Uffe Thorsen Ens egne? Og helst længe nok efter de er skrevet til at man kan se sine fejl.
Max Møller altså 10 minutter?
Uffe Thorsen Tal for dig selv. For mig er det ca. 10 år (hvorfor jeg stadig ikke er blevet bedre).
Max Møller Tit er det ikke de fantastiske scenarier, som er mest inspirerende, men de scenarier, som har noget stort i sig, men ikke helt lykkes. “Mørke steder” fx går jeg stadig og tænker på, hvordan man kunne forløse.
Kristoffer Apollo Du kan også angribe det ud fra den ‘tekniske’ udvikling – fra det perspektiv bør du læse noget Fastawood, intrigescenarie, fortællescenarie, semi-live, bipersonsspil, oplevelsesscenarie, novellescenarie, spilmekanikker a la moderne Fastaval, jeepform, bleed. Plus nogle af de scenarier, som fusionerer flere af førnævnte.
Peter Fallesen Johs, Jeg listede bare de ting, som har ændret min måde at skrive scenarier på
Tore Vange Pedersen Peter, jeg syntes ikke posthumans fungerede i praksis. Man skulle jo reelt formidle 20 sider til spillerne og der var ikke et cheat-sheet.
Johannes Busted Larsen Ja, det var nok omkring “Drømmen” det gik galt Man kan godt se sporene på godt og ondt.
Tore Vange Pedersen Kan alt ikke kører semi-live, Kristoffer ?
Kristoffer Apollo @Tore: Jo, det var mest set i et historisk perspektiv. Der er semi-live et udviklingspunkt, men enig, det giver ikke vildt meget mening at skille det ud i dag.
Peter Fallesen Tore, det bruger mekanikker på måder som ikke rigtig er set i Dk. Derfor synes jeg det er inspirerende, det er dog ikke et godt scenarie
Jesper Stein Sandal Glem de scenarier, der lever på en bestemt form, idé eller stemning, og gå som først nævnt efter formidlingen. Sekundært efter vindere af Bedste Scenarie. Lad være med at gå for langt tilbage, medmindre du virkelig vil have historien med eller leder efter en bestemt form. De sidste fem år er mere end rigeligt.
Start med det scenarie, der har givet dig den bedste spillederoplevelse – hvor du vel at mærke følte, at det var fordi scenariet havde klædt dig på til det.
Find dernæst din genre. Det er meget svært at skrive et godt scenarie i en genre, der ikke falder dig naturligt. Jeg kunne nævne et par eksempler på scenarier (nogle af dem er meget anerkendte, selvom de faktisk er halvdårlige), men det må jeg hellere lade være med.
Skriv til spillederen. Forklar, hvad spillederen skal gøre for at omsætte din idé til spil. Gør det så kort og præcist som muligt. Det er essensen af scenarieskrivning. Lad vær med at prøve at skrive et kunstværk. Det vinder måske en pris og bliver nævnt i sådan en tråd som denne, hvis det lykkes, men det er ikke det, der er det væsentlige for dine dyrebare spilledere.
Ovenstående er et eksempel på dårlig formidling.
Du er fantastisk Oliver.