Character Sheet – En avis på Fastaval 2009?

Jeg fik et tilbud på Fastavals evalueringsmøde af Elias. Hvis han skaffede nogle gutter fra hans kandidat hold, ville jeg så være med til at lave en Fastaval avis. Vi snakkede lidt frem og tilbage, og efter at have reflekteret over den snak, kommer jeg nu med følgende aviskoncept:

Character Sheet
I en sætning: En gratisavis på en A3 side med print på begge sider, udkommer mellem en og to gange om dagen.

For nogle år siden lavede man Fastaval magasinet, et meget ambitiøst projekt, der mundede ud i nogle virkeligt flotte resultater, men som man kan læse på diverse blogge tog meget hårdt på folkene bag. Deres mål var at lave et magasin, og det lykkedes til fulde. Magasinets svaghed var at det var svært at følge op på. Character Sheet går over i den modsatte grøft, men et ultra simpelt koncept og rent produktmæssigt relativt lave ambitioner (artiklerne skal stadig være af en ordentlig kvalitet, men antallet og layoutet skal være begrænset). Til gengæld håber jeg på, at udvikle et koncept, som let kan fortsætte, selvom det er nogle andre der overtager roret.

Character Sheet bygger på tre grundlæggende ideer:

1: 1A3
Avisen skal kun fylde en A3 side, selvfølgelig med print på begge sider. Altså en forside, et opslag og en bagside. Det lyder af meget lidt, men der er nogle fordele ved det:
• For det første gør det produktionen meget enkel, da der ikke skal klipses noget overhoved. Jo der findes maskiner til dette, men de kan gå i stykker og forsinke udgivelsen. Ved denne metode skal man blot trykke print, og så er avisen sådan set klar, (den skal lige foldes en gang, men det må man så leve med).
• Nogen vil måske mene det giver for lidt tekst. Det er for lavt en ambition at skulle give læseren så lidt stof per dag. Men jeg vil hellere vende det til en fordel. Jeg vil opfordre skribenterne til at lave så meget som muligt. Men tænk på det sådan her: Ved de fleste avis produktioner ligger der ofte rigtigt mange sider klar og venter på den sidste lige bliver klar, og det kan forsinke hele produktet. Ved dette koncept kan man sådan set sende en avis på gaden så snart en A3 side er klar. Hvis der er en artikel der ikke lige nået med, jamen så kommer den med i næste nummer, og skribenten får lidt mere tid.
o Det giver den yderlige fordel at det pludselig ikke er deadline der bestemmer hvornår en artikel er færdig, men skribenten selv.
o Min tanke er at avisen pålægger sig selv at udkomme mindst engang omdagen på et fast tidspunkt, enten i aftensmad eller morgenmad. Men hvis der er stof nok, kan den også komme på det andet tidspunkt.
o Hvilken af dem der bliv er den faste er ikke sikkert endnu, der er fordele og ulemper ved begge.

2: Skabelonlayout
Den anden ide er taget direkte fra gratisaviserne. Nemlig at lave et skabelonlayout. Det betyder at der er en række faste elementer og opbygning i avisen. Jeg lavet et ret simpelt forslag. Men grundlæggende betyder det at nogle ting går igen i avisen. Ulempen er at rent layoutmæssigt bliver det ikke det helt ophidsende, men det er netop kreativt layout der ofte suger rigtigt mange kræfter, eller kræver at der er en som har forstand på dette på redaktionen. Dette kan sagten fungere, men da min ambition er at lave det mest simple koncept, så tror jeg dette fungere bedre. Skabelonlayout har nemlig nogle fordele:
• Man har et meget præcist overblik over, hvor meget stof der skal til før man har nok til at sende en avis på gaden.
• Man behøver ikke nødvendigvis en layout kyndig på redaktionen.
• Skribenterne kan selv sætte deres artikler ind i den færdige avis.
• Skribenterne ved præcist hvor lang deres artikel skal være og om der skal være et billede til.
Flere og flere rigtige aviser er gået over til dette koncept, deriblandt alle gratisaviser. Jeg synes det giver et kedeligt layout, men til dette koncept tror jeg det vil fungere fint.

Du kan se et meget simpelt og grovt skabelonlayout eksempel her:

layout-bud1
Bemærk at det er præcenteret som det ville blive printet ud. Det er derfor det ser ud som om bagsiden kommen først. for folder man det stykke papir, så kommer bagsiden om på bagsiden.

3: Start simpelt og byg så op
Alle tanker i dette koncept bygger på at finde det mest simple koncept. Men med muligheden for at bygge op hvis resurserne er til det. I stedet for at sætte høje ambitioner fra starten af, vil jeg hellere sætte dem så lavt som muligt, og så øge dem, hvis det viser sig, at der er overskud til det. Således er 1A3 kun det mindst mulige, hvis det viser sig at der er overskud til at øge sidetallet, så gør man det. Men det er ikke et krav. Det samme gælder layout. Hvis der er en som er frisk på at lave et flot layout, så er dette en mulighed, men skulle denne blive syg eller tømmermænds ramt, er der altid skabelonen at vende tilbage til, i stedet for at avisen går i stå, eller alle stresser.
Forhåbning er, at det gør det til at mere overskueligt projekt at kaste sig over som frivilligt arbejde.

Navnet
Navnet er en arbejdstitel, og bygger på at avisens format kommer til at minde om mangt et character sheet. Andre bedre forslag modtages gerne.

Angående indholdet
Tanken er, at artiklerne vil være en blanding af artikler lavet på forhånd og artikler lavet under fastaval. Der skal være plads til alle typer artikler. Humoreske, alvorlige, portrætter, interviews, baggrund, nyheder, reportager osv.
Min umiddelbare tanke er, at avisens mål skal være at både dække fastaval, fortælle congængerne, hvad der sker i løbet af vallen og fortælle generelt om Fastaval og rollespilmiljøet. Måske belyse nogle af de sider af dansk rollespil, man ikke altid ser.
Der er i disse tider fokus på, at den almindelige congænger ikke ved nok om, hvad der foregår bag Fastavals kulisse og i bunkeren, og det er denne barriere, der gør at der er mangel på kandidater til nogle poster. En umiddelbar tanke er at nogle af avisens artikler, der bliver lavet på forhånd, kan tage læseren om bag fastaval og fokusere på forberedelsen og til og menneskerne bag Fastaval.
Det skal sige at dette kun er mine tanker, og at der helt klart skal udvikles meget mere på dem.

Dette er kun mine tanker og bud
Mit næste skridt er at tage det med til Alea sommerlejer, hvis den bliver til noget, og præsentere ideen, og se om det får opbakning.
Men jeg tænkte, jeg ville præsentere den her først, og se om der kommer nogle umiddelbare reaktioner, jeg kan tage med i mine overvejelser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *