Bordrollespil – det umulige billede

Jeg skrev i går under kommentarerne til konkurrencen, at man burde lave et indlæg om at tage billeder af bordrollespil. Men jeg havde egentlig ikke nogen ide til det. Så skrev Martin sin kommentar om at, som konkurrencen ser ud nu, ville vi nok få flest billeder af alt muligt andet end rollespil. Og det giver jeg ham sådan set ret i

Jeg ændrer dog ikke på konkurrencen, for det første fordi så ville vi højst sandsynligt få langt færre billeder ind, og siden vi vil vise billederne løbende på Fastaval ville det være kedeligt. Desuden ville et fokus udelukkende på rollespil skære en masse deltagere fra, som bare vil være med, og kommer med et hyggeligt billede af fællessalen på deres mobiltelefon. Kort sagt: vi vil have en bred base.

Men min egen hemmelige grund er, at jeg simpelthen ikke tror, at man kan tage brugbare billeder af bordrollespil. Det må jeg vist hellere uddybe:

Jo man kan godt tage billeder af folk der spiller bordrollespil, som ser gode ud, Morten Greis linker under konkurrencen til nogle gode bud. Men problemet er, at gode billeder af folk der spiller rollespil lige så godt kunne være gode billeder af folk, der holder læremøde, kaffepause osv. Det er, for den udeforstående, ikke muligt at afkode rollespillet i det, med mindre det er oldschool og bordet flyder med terninger og regelbøger.

Og så er vi sådan set lige vidt, hvis formålet er at vise netop den type rollespil, der gør Fastaval speciel, fordi billedet med regelbog og terninger, netop ikke viser den slags rollespil, vi spiller på Fastaval. Men hvad så med en fotoreportage? Det tror jeg godt, man kan. Altså en billedserie, hvor billederne tilsammen fortæller en historie, om folk der spiller rollespil. Det tror jeg kan lade sig gøre, og jeg tror faktisk også det kunne blive flot.

Men det løser ikke problemet med, at Fastaval bliver illustreret i medierne med billeder af børn med gaffasværd. Fordi en omtale, som den vi fik i Midtjyllandsavisen, stadig kun ville blive illustreret med et billede, enten fra deres eget arkiv eller et pressebillede, hvis vi sendte dem sådan et.

Og nu kan jeg så komme med lidt insider viden. Jeg har siddet som redaktionssekretær på en lignende avis og layoutet sider med omtale af sådanne events. Ofte ved man intet om, hvad det handler om, og må billedmæssigt gætte lidt i blinde. I den situation tager man et billede, som man selv, og derfor også læseren hurtigt kan afkode. Kort sagt billeder der let og tilgængelig siger ”Rollespil” Det gør børn med gaffasværd, det gør fem mennesker om et bord ikke.

Hvis jeg skulle have redigeret den artikel, ville jeg nok også have valgt et billede alla det. Og hvis en redaktionssekretær havde haft adgang til et udpluk af alle de billeder, der er taget på Fastaval igennem tiden, ville denne næppe vælge ”fem mennesker om et bord” billedet, men snarer ”100 unge aktive mennesker i en fællessal, nogle af dem i mærkeligt tøj” billedet. Det siger måske ikke rollespil, men det siger unge mennesker, der har det sjovt, og det er let at afkode.

Så kort sagt, i en journalistisk og layoutmæssig sammenhæng, kan det ikke lade sig gøre at tage gode billeder af bordrollespil. Tror jeg. Og det er det vigtigste i hele dette indlæg: tror jeg. Men jeg håber, inderligt håber, at denne konkurrence vil overbevise mig om det modsatte. Jeg vil i hvert fald gøre mit bedste for at gøre min egen holdning til skamme, jeg håber, at I vil gøre det samme.

4 thoughts on “Bordrollespil – det umulige billede

  1. Kristian

    Jeg er ret enig – jeg vil dog forsøge at crashe et hold Rorschach Redemption (eventuelt mit eget) med terninger, Dånjon Masters Skreeeen, og metalfigurer galore. Jeg ved godt det ikke er et billede på Fastaval-scenarierne as a whole, men stadig bedre end 12-årige med papsværd… se om ikke man kan fange lidt af denne stemning: http://www.youtube.com/watch?v=q1wGlOwn1pM

    Svar
  2. Pingback: bordrollespil – fantastisk komik « Reservoir Elves

  3. Pingback: At fotografere en rollespiller « Stemmen fra ådalen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *