HSJSO: Hvad Skal Jeg skrive Om?
Dette er et af flere blogindlæg, hvor jeg skriver på baggrund af andre folks foreslag. Har du et forslag, kan du stadig stille dem her.
Det viste sig, at jeg havde meget at fable om til dette spørgsmål, så det kommer først, selvom det ikke er det Kåre stillede først:
Kåre:
Hvad skulle en up-and-coming con gøre for at kunne skaffe nyskrevne scenarier? Eller måske – hvordan gør man det attraktivt at skrive uden der er en pingvin der frister?
Her bør man nok kigge på de små conner, som gør det endog rigtigt godt lige for tiden. Her taler jeg om Hyggecon, Con2 og Vintersol. Jeg kender ikke nok til Vintersol, som jeg endnu ikke har besøgt og ja det er en fejl, så derfor vil jeg nok skrive mest om de to andre.
Men min opfattelse er, at alle tre har i de seneste år formået at bryde lillecon forbandelsen og har hver især både præmierescenarier og scenarier, som er unikke for denne con.
Som jeg ser det, gør de en række ting rigtigt:
Vær ikke bange for spiltests
Jeg har tit oplevet at mindre conner er bange for at sige ja til spiltests, frygten kommer af flere ting. De frygter at få et dårligt produkt og de er bange for at få et ry som en spiltestcon, som åbenbart er et dårligt ry?
Men heldigvis synes jeg, at den opfattelse er ved at forsvinde. Både fordi at det har vist sig, hvilket er ret åbenlyst, at forfattere ikke sender deres scenarier til spiltest på en con uden at det er færdigt nok, til at møde fremmede spilledere og spillere. Det er vores egoer simpelthen for skrøbelige til.
Men der er en anden stor fordel ved at tillade spilteste, det gør at en forfatter kommer forbi, som normalt ellers ikke ville skrive til den con, og (hvis man gør det næste punkt ordenligt) måske får lyst til at skrive “rigtigt” til den con.
En spiltest kan kort sagt være en måde for forfattere at opdage en con på, og give denne lyst til at skrive til den. Sådan er det gået for mig på Hyggecon, og det er min fornemmelse at det samme lidt er sket på con2.
De slog sig lidt op på, at være en spiltest con, og efterfølgende er mange af dem som spiltestede der, begyndt at skrive scenarier specifikt til den con. Så sig ja til spiltest, og det kan lede til “rigtigte” scenarier senere hen.
Rygklapning og hyldning
Det er plat, men det der får en forfatter til at vende tilbage er ordentlig behandling. Hvis man føler at ens indsats er værdsat og at man generelt får en god oplevelse ud af, at sætte sit scenarie op, så får man lyst til at skrive til stedet igen.
Det kan gøres på mange måder, Con2 giver kage til alle forfattere, og på Hyggecon får alle forfattere et diplom og en flakse boble vand, samt deres lille moment on stage til afslutningsfesten, hvor alle kan klappe af dem.
Det er sgu fedt, og ja det gør at man får lyst til at komme tilbage. At en eller flere arrangøre kommer forbi og spørger: “hvad skriver du så til os til næste år?” det er ikke kun rygklapning, men på mig har det den effekt, at jeg ikke kan lade være med at tænke, tjo hvad kan jeg mon komme med? Sådan virker jeg i hvertfald.
Endelig så er der spillerne selv. Der er ikke noget bedre som forfatter at snakke med spillerne bagefter, både hvis det gik dårligt, og især hvis det gik godt. Det kan man som con ikke gøre ret meget ved, men jeg nævner det bare, fordi det er en af grundene til at jeg vender tilbage til Hyggecon, spillerne har bare et højere niveau, og det er tit på de mindre conner, at jeg oplever at mine scenarier når deres fulde potentiale.
Og en ting som Hyggecon har vist, er at en konkurrence ikke virker for en mindre con. Når der er så få scenarier, så hellere hylde alle end få.
Få faste skribenter
Hvis en forfatter først begynder at skrive fast til ens con, så har man for det første et fast frisk scenarie fra denne. Men endnu mere vigtigt, vi forfattere snakker sammen, og holder øje med, hvor de andre skriver. Jeg har godt bemærket, at Kristian skriver fast til Vintersol, og man tænker jo: tja det kan jo være, at man også skulle prøve det.
At han så var lettere negativ over det sidste år, skræmte mig lidt væk. Og det viser vigtigtheden af at være ordentlig i kontakt med ens forfattere både før og under.
Så det er en tretrinsraket:
Log forfattere til, ved at opsætte deres spiltest.
Hold på dem ved at behandle dem ordenligt.
Skaf flere forfattere, ved at have en lille håndfuld af folk der fast skriver til jer.
Hvad synes I, er vi forkælede små børn, eller er der andre ting der tiltrækker forfattere? Smid jeres kommentar i kommentarfeltet.
For mig betyder det meget med lidt lir og anerkendelse – den megen gratis forfatterkage på Con2 f.eks., eller kortet, der giver 10% rabat i cafeen, fordi jeg er forfatter etc., så hvis en con tilbyder lidt symbolsk anerkendelse for indsatsen, så leger jeg gerne med.
Som con er nok den største fehler, man kan lave, at glemme at sige tak for arbejdet. Mange forfattere ligger mange arbejdstimer i deres scenarie, og noget anerkendelse er altid rart. Feedback er også meget værdifuldt, og her kan conner også gøre en god indsats. Som forfatter vil jeg gerne høre om, hvordan det gik, og hvad spillerne syntes, og det er ofte det, der er sværest at få fat i.
Enig, er det ikke også det jeg siger? Det er ihvertfald det jeg mener. Værdsættelsen, reaktion og feedback på ens arbejde. Det er det der gør, at jeg kommer tilbage. Jeg nævner nok en del lir, men dem tolker jeg jo, som en slags tak for arbejdet.
En anden ting jeg er kommet til at tænke på, som er meget vigtigt er kontakten med connen under arbejdsprocessen. Hvis jeg ikke kan få fat i den scenarie ansvarlige, eller få svar på mine spørgsmål omkring lokation og andre praktiske ting, vil jeg være mindre tændt på at skrive til den con. Men hvis jeg omvendt oplever god dialog og fantastisk fleksibilitet over for ens mere eller mindre vandvittige på fald, så har jeg lyst til at komme igen.
En unfair ting Hyggecon har for sig, er at man altid ved, hvor den skal være. Så bliver det så meget lettere at tænke lokation ind i scenariet, da man ved hvad de fysiske forhold er.
Jeg skal stadig se at få skrevet det scenarie til deres whiteboard rum (et rum hvor alle fire vægge fra top til bund er whiteboard)
Jo, du er inde på mange af tingene, jeg nævner, og jeg ville også bare fremhæve dem som ting, der var relevante for mig.
Er FV ikke den eneste vandrende con? Con2 har været samme sted i årevis, samme for Viking-Con. Vintersol ved jeg ikke med.
Okay på den måde, og angående Fastaval, det har du da vist nok ret i. Da Fastaval var min første con, kommer jeg bare til at bruge den osm udgangspunkt for min viden. Men det er qa det der kommer noget om senere, en af de ting, der har været et problem for mig som live forfatter: at det er svært at planlægge de logistiske elementer af et live, så længe man ikke kender lokation.
Gode svar. Tak.
Jeg tænkte lidt over dine svar og kom frem til, at jeg havde et spørgsmål bag ved det spørgsmål jeg stillede. Nemlig:
“Hvad gør TRoA Con forkert?”
Nu har vi over et par omgange forsøgt at kickstarte særligt scenariesiden men uden større held. En af grundene til at det ikke har virket har også været at det ikke har været så helhjertet (er min vurdering) men udover at gøre det vi allerede har gjort “mere” så ved jeg ikke rigtigt hvad vi kunne gøre anderledes. Måske var det stof til endnu et spørgsmål, måske til en kommentar med et svar 🙂
Tja det er altid svært at svare på så konkrete situationer. Og oven i det kender jeg meget lidt til TRoA Con, for at være ærlig troede jeg faktisk ikke at den fandtes mere. (Og der er måske jeres første udfordring: kendskab.)
Det er svært at skrive til en con man kender intet til. Så måske skal I bare ud og sælge jer selv lidt. Skriv personligt til de forfattere I kunne tænke jer at have med, opfordre dem til at skrive. Fortæl dem hvad de får ud af det.
Får de feedback? Hvad hjælper I dem med? Er der et tema man kan skrive ud fra? Vil I sørger for, at spillerne giver nogle reaktioner også selvom forfatteren ikke dukker op?
Det ville i hvertfald være nogle bud.
Men I kæmper også med nogle en geografisk udfordring pga. jeres placering. Så I skal nok også sælge jer selv lidt stærkere end dem der er lettere at komme til.
Og måske lige så vigtigt så gør det klart, hvad vil I have og hvad vil jeres brugere have. Traditionelt, eksperimenterende, live, bord, ord hvad?
Fordi jeg fik da mindre lyst til at skrive til Viking-con efter jeg skrev, og først bagefter fik af vide, at der var man nok ikke så meget til det vilde eksperimenterende, eller deltagerne var nok ikke.
Bare nogle løse tanker fra en træt hjerne…
Det er gode tips.
Problemet er nok i høj grad, at vi ikke har taget stilling til hvad vi egentlig vi. At sætte nogle rammer og lave nogle benspænd er nok et godt udgangspunkt for at lokke forfattere til.
Kunne man ikke også udfordre folk med benspænd? Det fik mig til at skrive med på Viking-Con Sort/Hvid antologien. Bede folk om at skrive remakes, scenarier med bestemte temaer eller fokusere på formen. Det kan ikke bære en hel con (tror jeg), men det kunne nok godt lokke et par stykke til med en udfordring.
Asbjørn: Ja god ide, det er også et godt tip til mindre conner, fordi som du selv siger, den slags udfordringer sætter fantasien igang.
Kåre: Ja så er det jo dit svar. I skal finde ud af, hvad det er I vil, hvor ambitiøse vil I være? Hvad for slags scenarier vil I have, og hvor meget energi vil I lægge i det.
Men en ting står dog nok klart, at opbygge en forfatterkultur kræver benarbejde fra den ansvarliges side.
Det er svært…
Men der er nogen ting, der alligevel tegner et billede, synes jeg.
FSTVL er en situation hvor de kan vælge mellem flere scenarier end de har brug for og af en høj kvalitet.
Det skyldes ikke kun ottoerne men lang tids fokus på scenarierne. Forfatter-weekender , prestige, anerkendelse. osv. De har også en slags grundstamme af folk der er med mange gange, når man ser på listerne.
Viking con? Har ikke haft den langsigtede fokus.
Troa gør deres indsats i hemmelighed.
Jeg tror på to enkle ting. Hvis forfatterne får indtryk af, at man er glad for deres bidrag (som Morten også siger) og så det med at det altså kræver at man arbejder for sagen,, kontakter folk, udsender info, laver div forfatterarr. – Man har med andre ord brug for nogen, der gider arbjejde med området og lægge energi i det.
-M
Viking-Con har skam også haft en længere tradition med forfattermiddage, prestige & anerkendelse – og engang også et langsigtet fokus (synes jeg at kunne læse mig frem til). Men alt det er umuligt hvis der f.eks. i arrangørgruppen kommer i længerevarende problemer eller der opstår arrangørmangel – så forsvinder lysten og kulturen også. Så ‘noget’ må have ramt Viking-Con, ‘noget’ må have ændret Viking-Con’s evolution, frem for Fastavals (eller omvendt).
Grunden til jeg ikke skriver til TRoAcon er at scenarierne bliver spillet på for få hold. Jeg gider ikke lave et scenarie der på bliver spillet på et hold.
Det er forståeligt – det skaber dog samtidig også en solid gordisk knude.
Hvis man tager Simons: placering (aalborg er bare langt væk)
Kåres egen: Ved ikke hvad i vil
Og Johs: For få hold
Så har man en god forklaring. Jeg har været der 1 gang som SLer i forbindelse med at prøve scenarier af til “scenariebogen” og fik som rollespiller ikke lyst til vende tilbage.
De flest folk spille magic, virkede til være meget lidt rollespil og hvor smukke og søde jeres bar folk end er, så var der godt nok heler ikke mange mennesker der.
Så ikke meget rollespil, ikke meget fest i baren… men masser af magic var mine indtryk… så har ikke planer om komme igen
Så ja find ud af, hvad I vil være, og forfølg det hardcore. Bliv rigtigt gode til det, og når det er på plads så overvej at udvid.
Johs: På de aller fleste andre conner udover Fastaval og Viking-con får man oftes kun spillet sit scenarie en gang af et hold. Andet er der bare ikke størrelse til.
Men, som sagt, det hold levere ofte, i hvertfald sådan som jeg oplever det, en overgennemsnitlig præstation. Og det er det jeg kommer tilbage til Hyggecon efter.
Jeg synes i skal gøre jeg klar over hvilke styrker i har som kongres og hvad i gerne vil have fra forfatterne. De fleste af os kreative typer render rundt med et reservoir af gode idéer der gerne vil ud og mangler bare muligheden for det.
På hyggecon har vi prøvet at gøre det klart at alle slags lives er velkomne og at vi har meget fleksible rammer for forfatterne, samt at vi har et godt budget de kan dykke ned i. På det seneste har vi også forsøgt at gøre Hyggecon til et sted man kan lave generalprøve på sin talk til Knudepunkt eller Forum, hvilket jeg selv har benyttet mig af et par gange.
Nu ved jeg ikke så meget om TRoAcon ud over at jeg fik spillet med nogen rockerseje unge spillere sidst. Er i en kongres for klassisk eventyr rollespil, små warhammerlives eller hvad? Prøv at se på de andre små kongresser i landet og hvad de har fået sig af nicher, samtidig med at du kigger på jeres deltagergruppe. Hvis der er noget som de andre ikke tilbyder som jeres spillere vil synes om, er det en god start. Prøv at finde et par forfattere der leger med den niche og invitér dem til at benytte sig af jeres
@Simon > Con2 har i år kørt ret få scenarier, for så at kunne køre hvert flere gange. Annes scenarie blev vistnok kørt 4-5 gange (mere?). Det kan sagtens lade sig gøre, hvis man begrænser antallet af scenarier.
Ja det er jo et valg, vil man have flere scenarier, som få oplever eller færre, som flere oplever. Og ja noget man så må overveje, hvis man oplever, at forfattere vælger en fra, pga for få opsætninger af det enkelte scenarie.
@Martin – de sidste par års TRoA Con har været meget atypisk.
For 10 år siden var TRoA Con “noget”, men interessen og traditionen omkring connen dalede gradvist internt såvel som eksternt. For 5 år siden blev connen aflyst kort inden afholdelse grundet for få deltagere. I et par år har vi (ikke så meget mig, men mere TRoA som forening) forsøgt at bringe den til live. Det har bl.a. foregået ved at satse på magic og figurspil, og rollespil har haft lav prioritet på alle leder og kanter.
Et yndet samtale emne har dog været “hvordan får vi connen tilbage til dens storhedstid” og det ender ofte tilbage i at kredse omkring hvordan vi får interessen omkring rollespillet tilbage. Reruns har været et oplagt værktøj, da der findes bunker af gode scenarier derude, men snakken har naturligvis også gået på hvordan man kunne skaffe nye scenarier.
Jeg synes der er kommet nogle gode tanker i den her tråd. Efter årets TRoA Con blev meget lille røg noget af gejsten for at knokle for at knokle for at genoplive TRoA Con, men hvis den kommer igen, så synes jeg der er mange gode ideer her, til hvordan man kan arbejde med scenariesiden.
Jeg har ikke været på TRoAcon de sidste par år, men mener alligevel du tager fejl, Kåre. Jeg har nemlig været med på en del TRoAconner.
I 90erne (hvor jeg var på 4-5 stykker) var TRoAcon bomben.
Efter det var det mest magic og for få mennesker.
På ConFusion 2002 kørte mit scenarie på et hold og jeg husker det som om der var ikke meget rolespil.Det var Martin Svendsen der lavede den dengang og allerede der snakke vi om hvordan man fik den tilbage til sin storhedstid. ConFusion var en god con, men ingenting ift. 90ernes storhed.
Året efter TRoA – Heltemod & Håndtegn
Var nordjysk testår for Fastavalscenarier (Alle børn til Jerusalem og Sankt Hansen). Jeg er ret sikker på at alle scenarier kun kørte med et hold (måske med undtagelse af USS Spirit of Humanity?).
Måske var det her der kom en bar?
Derefter gik det stærkt ned af bakke. Jeg var med på
TRoA – Rock’n’Roll (2004), TRoA – Trolddom og Hekseri (2005) og TRoA – Dybet (2006). De står som mere og mere fejlagtig conner.
Din beskrivelse af hvad der sker er helt korrekt, Johs. Jeg tror forskellen i vores opfattelse er hvad vores ambitioner med / ønsker for TRoA Con er. Jeg hverken ser eller ønsker det som et Fastaval / Vikinge Con, men en con med stor lokal opbakning, der kan trække folk udefra, hvor folk får gode oplevelser og som kan være med til at “udvikle” folk som (bord)rollespillere – for det tror jeg nemlig conner er rigtig gode til.
Eller sagt med andre ord – ConFusion samt Heltemod og Håndtegn er mine ambitioner – derfor er det det, jeg måler efter :-).
… jeg har også deltaget i nogle få TRoA Conner i 90’erne (det var dengang jeg startede som congænger) men det har jeg svært ved at måle noget op imod.